New Folk Costumes

Koncem 2017. godine Hrvatska škola “Kardinal Stepinac” je odlučila provesti značajan projekt obnove fundusa hrvatske narodne nošnje za našu djecu od vrtićke dobi do 8. razreda. Cilj našega projekta je bio kupiti regionalno višenamjensku nošnju od odgovarajućeg obrtnika u Republici Hrvatskoj. Naime, naši učenici uče plesati plesove i kola iz sve četiri folklorne regije u Republici Hrvatskoj (alpske, panonske, dinarske i jadranske), te nam je bila zamisao zamijeniti postojeću dotrajalu, regionalno jednonamjensku nošnju kupnjom osnovne, regionalno neutralne nošnje uz pripadajuću dodatnu opremu (marame, šalove, kape, šešire, nakit, remene, pregače, čarape, itd.), koja bi preinačila istu u nošnju jedne od navedenih hrvatskih folklornih regija. Takva konfiguracija kompleta nošnji bi osigurala skladnost između odjevnih predmeta i same plesne izvedbe, te primjereno predstavljanje više folkornih regija Hrvatske. Isto tako, cilj nam je bio da kupnjom gore opisane nošnje u Republici Hrvatskoj umjesto u SAD-u, potpomognemo male obrtnike u Republici Hrvatskoj.

Sam projekt se sastojao od nekoliko faza: izrada skica željene nošnje i opreme, odabir ugovornika u Republici Hrvatskoj koji će izraditi ogledne primjerke, evaluacija oglednih primjeraka od strane škole, te konačna izrada svih naručenih kompleta i dostava istih u SAD.

Nakon dugotrajnog i marljivog rada na ovome projektu, iznimno se veselimo objaviti da nam je nova narodna nošnja stigla u Chicago u siječnju 2019. godine! Velika hvala svim našim članovima koji su neumorno radili na ovome projektu, a posebno se zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz čiju je financijsku potporu ovaj projekt i proveden.